Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z polędwicy wołowej w pikantnej marynacie miodowej z jalapeno

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso:

polędwica wołowa 400 gramów

Marynata:

olej rzepakowy 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
syrop klonowy 1 łyżka
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżki
Stek z grilla Prymat 1 łyżka
fasolka szparagowa zielona (ugotowana) 1/2 kilograma
papryka czerwona (pokrojona w paski) 1 sztuka
pieczarki brązowe (pokrojone w plastry) 4 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek (pokrojony w plastry) 2 ząbki
masło klarowane 2 łyżka
kolendra posiekana 1 pęczek
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser koryciński z czarnuszką (starty) 1/2 szklanki
świeża kolendra 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwicy wołowej w pikantnej marynacie miodowej z jalapeno

1. Kroimy mięso na 4 kawałki po ok. 400 gramów każdy.

2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, wkładamy polędwicę, nacieramy i schładzamy w lodówce około godziny.

3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, pieczarki, paprykę z czosnkiem, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i doprawiamy do smaku.  

4. Na rozgrzanej patelni ryflowanej smażymy polędwicę na złoty kolor, z każdej strony.

5. Tak przygotowane mięso po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, a następnie układamy na warzywach, posypujemy serem  i dekorujemy gałązkami kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak