Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Wegetariańskie kotleciki z kuskusem, odc. 34
Kotleciki wege z kaszy kuskus, z gotowaną soczewicą, serem feta. Jajko pełni funkcję spoiwa. Kotleciki doprawiamy świeżymi ziołami i smażymy na oleju na złoty kolor. Te kotleciki wege najlepiej smakują z sałatką z pomidora, ogórka i arbuza.
Obieramy ogórek, wykrajamy nasiona, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Pomidora bez skóry i nasion również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę arbuzem bez pestek i orzeszkami ziemnymi. Dla zaostrzenia smaku sałatki dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą morską oraz ostrą mieloną papryką, wszystko dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Czosnek siekamy, natomiast białą cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnię wylewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, mocno rozgrzewamy patelnię. Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy wędzoną czerwoną paprykę, ponownie mieszamy.
Zawartość patelni przerzucamy do szklanej miski. Dodajemy ugotowany kuskus i soczewicę, tarty ser feta oraz wiejskie surowe jajka. Doprawiamy kminem rzymskim. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Formułujemy podłużne kotleciki z przygotowanego farszu i obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wylewamy dość sporo oleju rzepakowego (6 łyżek), rozgrzewamy. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podanie:
Gotowe wegetariańskie kotleciki köftesi wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką natki pietruszki. Podajemy z zimną sałatką.