Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bez jajek na bazie suszonych jabłek

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

daktyle 5 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
płatki owsiane 3 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
masło klarowane 60 gramów
cukier 1/3 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
jeżyny do dekoracji
woda 1 szklanka
siemię lniane mielone 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
jabłka suszone 60 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez jajek na bazie suszonych jabłek

Suszone jabłka namoczyć w szklance wody, gdy nasiąkną dodać daktyle i przełożyć do garnka. Gotować do miękkości. Dodać cukier, cynamon, gałkę i zblendować na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia.

Do zmiksowanych, zimnych jabłek dodać płatki owsiane drobne i poczekać aż nasiąkną wilgocią.

Mąkę (użyłam uniwersalną) wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Przesypać do rozdrabniacza/malaksera, dodać masło klarowane i miksować aż mąka zacznie przypominać wilgotny piasek.

Do dużej miski wsypać mąkę, słonecznik, mielony len (zamiast jajka) oraz mus z jabłek. Szybko, ale dokładnie połączyć składniki. Chodzi o to, aby glutenu powstało jak najmniej i żeby ciasto nie przypominało chleba.

Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksową 20 cm długości), jeśli forma tego wymaga należy ją najpierw natłuścić. Powierzchni ciasta nie wygładzać. Na wierzch powciskać jeżyny i posypać solą gruboziarnistą. Polać 1 łyżeczką roztopionego masła, aby 1 kropla spadła na każdą jeżynę.

Piec 40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na metalowych raszkach lub bawełnianym ręczniku. Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Gotowe, smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 13.10.2013 00:10
ale to musi być pyszne
Wafelek2601 08.10.2013 14:44
Musi być pyszne
Krystyna32 22.08.2013 09:15
pyszne ciasto
migotka28 15.08.2013 11:00
smakowicie wygląda
adelajda 14.08.2013 07:50
super składniki
pestka 13.08.2013 14:53
to super przepis dla mnie bo dużo suszę jabłek, koniecznie muszę go wypróbować
olkaaa 12.08.2013 14:15
ciekawa propozycja
Alex_M 12.08.2013 14:03
bardzo ciekawe ciasto :)
Motorek 12.08.2013 09:01
smaczne ciasto
fotoviderek 12.08.2013 07:26
Świetne ciacho :)
Magula 11.08.2013 20:28
podoba mi sie ten przepis
Izabela77 11.08.2013 20:15
bardzo ciekawy przepis
Adamorek 11.08.2013 18:52
ale to apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak