Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez jajek na bazie suszonych jabłek
Suszone jabłka namoczyć w szklance wody, gdy nasiąkną dodać daktyle i przełożyć do garnka. Gotować do miękkości. Dodać cukier, cynamon, gałkę i zblendować na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia.
Do zmiksowanych, zimnych jabłek dodać płatki owsiane drobne i poczekać aż nasiąkną wilgocią.
Mąkę (użyłam uniwersalną) wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Przesypać do rozdrabniacza/malaksera, dodać masło klarowane i miksować aż mąka zacznie przypominać wilgotny piasek.
Do dużej miski wsypać mąkę, słonecznik, mielony len (zamiast jajka) oraz mus z jabłek. Szybko, ale dokładnie połączyć składniki. Chodzi o to, aby glutenu powstało jak najmniej i żeby ciasto nie przypominało chleba.
Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksową 20 cm długości), jeśli forma tego wymaga należy ją najpierw natłuścić. Powierzchni ciasta nie wygładzać. Na wierzch powciskać jeżyny i posypać solą gruboziarnistą. Polać 1 łyżeczką roztopionego masła, aby 1 kropla spadła na każdą jeżynę.
Piec 40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na metalowych raszkach lub bawełnianym ręczniku. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Gotowe, smacznego!