Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w mleku kokosowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Na dzisiaj przewidziałem kolejną "mieszaninę" produktów swojskich z orientalnymi.

Składniki:

Składniki:

boczek surowy 500 gramów
mleko kokosowe 250 mililitrów
pasta curry 100 gramów
liście limonki kaffir 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w mleku kokosowym

Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do wody z liśćmi kaffiru i pastą curry (50 g). Gotujemy 10 minut od momentu zawrzenia. Studzimy.

Mleko kokosowe mieszamy z pozostałą pastą. Boczek wkładamy do rękawa pieczeniowego, dodajemy marynatę. Całość zapiekamy 15 minut w 250°C, po czym rękaw rozcinamy i zapiekamy 5 minut w 180° C z termoobiegiem.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy pod przykryciem (folia aluminiowa).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak