Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z żurawiną

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy pasztet przewyższa smakiem produkty ze sklepu. Warto przyrządzać własny i przyprawiać go według swoich upodobań. Do pasztetu można dodawać suszone owoce lub orzechy. Wypiekany, domowy pasztet stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin i kiełbas. 

Składniki:

szponder wołowy 1 kilogram
łopatka wieprzowa 800 gramów
boczek surowy 300 gramów
bułki czerstwe 2 sztuki
wątróbka drobiowa 100 gramów
cebula 3 sztuki
czosnek 1 główka
jajko 4 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
słonina 200 gramów
żurawina suszona 50 gramów
orzechy pistacjowe 50 gramów
smalec 100 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 gramów

Do wywaru:

Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki

Porada

Dla wzmocnienia smaku pasztetu można go podać z konfiturą żurawinową lub sosem tatarskim lub sosem chrzanowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żurawiną

SPRAWDŹCIE PRZEPIS NA PRZEPYSZNY, DOMOWY PASZTET:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.

Mięso wyjąć i ostudzić. Do wywaru mięsnego dodać bułkę, aby się namoczyła. Całe mięso trzykrotnie zmielić w maszynce. Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, żurawinę, pistacje, wcześniej odcedzoną i zmieloną bułkę, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek – wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Wąską i podłużną formę o długości 20 cm posmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza – można również delikatnie rzucić o blat, aby masa dobrze osiadła. Z góry posypać pistacjami.

Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny.

 

O CZYM PAMIĘTAĆ PRZYGOTWUJĄC DOMOWY PASZTET? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak