Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Egzotyczne szaszłyki z krewetkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, a dodatkowo łatwe w wykonaniu danie, czyli egzotyczne szaszłyki z krewetkami, to świetny pomysł na inne niż dotychczas danie z grilla.

Składniki:

krewetki 600 g
ananas świeży 350 g
sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 100 ml
mleko kokosowe 200 g
sos sojowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
świeża kolendra garść
bagietka

Porada

Grillowane krewetki podawaj na talerzu udekorowanym sosem z marynaty, posypanym kolendrą, z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczne szaszłyki z krewetkami

Mleko kokosowe, sok pomarańczowy, sos sojowy, chili, czosnek, sól i skórkę z cytryny wymieszaj w dużej misce.

Do przygotowanej marynaty włóż i wymieszaj krewetki. Zamarynowane krewetki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie pokrój ananasa na kawałki.

Wyjmij marynowane krewetki z lodówki i pozbądź się z nich nadmiaru marynaty, którą następnie wykorzystasz, jako sos.  

Na długie wykałaczki nadziewaj krewetki na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki grilluj około 3-4 minuty. Po tym czasie przełóż na talerz.

Marynatę umieść w garnku i gotuj, aż zredukuje się do gęstego sosu.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak