Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie będzie mieć wyjątkowy smak, jeśli mięso zamarynujemy odpowiednio długo. Najlepiej mięso marynować całą noc. Schab pieczony w rękawie do może być danie obiadowe. Plastry schabu można podać z sosem chrzanowym na gorąco i tłuczonymi ziemniakami. To będzie świetne danie obiadowe na Wielkanoc. A jeśli chcesz podać ten schab na obiad na Boże narodzenie, przyrządź do mięsa aromatyczny, wigilijny sos grzybowy.
Jeśli chcesz podać schab na ciepło - odczekaj 10 minut z krojeniem, po wyjęciu z piekarnika!
(*) Schłodzony schab również można odgrzać.
W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.
Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.
Kroki postępowania
Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku - najlepiej pokrojone wzdłuż ząbki).
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)
Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.