Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak peklować mięso?

Jak peklować mięso?

Pyszne sposoby na domowe wędliny - peklowanie na sucho i na mokro - czym się różnią i jak to zrobić. Odkrywaj kulinarne sztuczki z Doradcą Smaku.

Peklowanie mięsa to jeden ze sposobów jego konserwowania. Proces peklowania poprawia kolor mięsa, przedłuża jego trwałość i wpływa na konsystencję. Jak peklować mięso? Zobacz nasze przepisy na peklowanie na sucho oraz peklowanie na mokro.

Najlepiej do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, dziczyzna, cielęcina, wołowina. Aby proces peklowania przebiegł prawidłowo mięso należy odpowiednio przygotować, czyli usunąć kości, chrząstki oraz skórę. W warunkach domowych możesz wykonać peklowanie karkówki, golonki czy szynki. Jednak musisz pamiętać, aby kawałki mięsa nie były cięższe niż 2-3 kilogramy.

Do peklowania karkówki czy szynki użyj gotowej soli peklowej Prymat. Istnieją trzy podstawowe sposoby peklowania mięsa: peklowania na mokro, peklowanie na sucho, peklowanie mieszane.

GoogleAds__SOLE_3_MIESO_1200x628 kopia

Jak peklować mięso na sucho?

Peklowanie na sucho, to nacierania mięsa solą peklową oraz mieszanką przypraw (ziele angielskie mielone, pieprz, gorczyca, kolendra). Dobrą praktyka jest podgrzanie soli i przypraw na patelni i ciepłą mieszanką nacieranie kawałka mięsa.

Przepis na mieszankę do peklowania na sucho (na 3 kg mięsa)

  • opakowanie soli peklowej Prymat
  • łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 4-5 liści laurowych

Mięso należy dokładnie natrzeć przyprawami i umieścić w kamionkowym (ewentualnie szklanym) pojemniku lub garnku, pamiętając o obciążeniu mięsa. Pojemnik z mięsem należy umieścić w chłodnym miejscu, w temperaturze ok. 4-5 stopni. Peklowane mięso puści sok, którego nie usuwamy.

Kawałek peklowanego mięsa należy obracać co 2 dni. Długość peklowania na sucho zależy od rodzaju mięsa – szynka wieprzowa (ok. 20 dni), schab (ok. 14 dni), golonka wieprzowa (ok. 10 dni). Taki kawałek mięsa można uwędzić, ugotować lub pozostawić do dojrzewania, ale wcześniej należy go osuszyć przez kilka godzin. Jeśli mięso ma być gotowane, powinno być włożone do wrzątku i obrabiane na małym ogniu.

Jak peklować mięso na mokro?

Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w zalewie peklowej.

Przepis na mieszankę do peklowania na mokro (na 3 kg mięsa)

  • sól peklowa Prymat,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

Składniki zalewy należy zagotować w 1 litrze wody. Ostudzoną zalewą zalać mięso. Kawałek mięsa (nie większy niż 3 kilogramowy) powinien być całkowicie przykryty płynem, obciążony i obracane co 2-3 dni.

Jeśli masz ochotę przygotować własne wędliny, to skorzystaj z przepisu na peklowaną szynkę z rozmarynem lub karkówkę peklowaną z piekarnika, a jeśli lubisz tradycyjna golonkę, zobacz przepis na gotowaną golonkę.

Sól-peklowa-z-prymat

Sprawdź też, jak marynować mięso!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak