Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_50684451_xs

W końcu... pora na pomidora

 

O popularności pomidorów w kuchni polskiej świadczy choćby fakt, iż dostępne są one w sklepach przez cały rok. Cóż z tego, skoro ich smak i aromat daleki jest od tego, co można uznać za prawdziwie pomidorowy.

 

 

 

 Do wyboru do koloru

W sierpniu sezon na pomidory dojrzałe w polskim słońcu zaczyna się pełną parą. Czekamy na te wspaniałe warzywa, a odmian jest naprawdę wiele. Obok tradycyjnych niewielkich i kulistych pomidorów uwielbiamy malinowe. Delikatne w smaku, z dużą ilością miąższu i mało wodniste, są przeważnie większe. Jeszcze bardziej spektakularna pod względem rozmiaru i kształtu jest odmiana bawole serce. Coraz częściej na naszych balkonach i w przydomowych ogródkach zbieramy też bardziej wyszukane odmiany, np. pomidory koktajlowe.

 

Pomidory z własnej uprawy różnią się diametralnie smakiem i aromatem od tych szklarniowych, czasem są wręcz ostrzejsze w smaku, a ich aromat czuć z daleka. Obecnie na straganach czy stoiskach z warzywami możemy kupić wiele odmian. Warto pamiętać, że zależnie od odmiany możemy wykorzystać pomidory na różnych sposób. Te mięsiste i z małą zawartością wody doskonale nadadzą się do zapiekania. Jeśli zechcemy spróbować sił w temacie slow food, warto zrobić domowe pomidory suszone. Do tego celu najlepiej nadają się pomidory podłużne z małą ilością wody, aby przyspieszyć proces. A wszelkie odmiany wodniste doskonale pasują do sałatek, na przykład klasycznej caprese. Są także świetne jako samodzielna przekąska.

„Smażone zielone pomidory” to nie tylko tytuł filmu. Zielone pomidory to fakt – zwykle robi się z nich sałatki czy dżemy. Można je nie tylko smażyć, ale też kisić i marynować.

Przyprawy do pomidorów:

  • sól morska
  • pieprz czarny grubo mielony
  • czosnek świeży lub granulowany
  • zioła prowansalskie
  • ... no i bazylia

 

Wersja fast/wersja slow

Wersja szybka, codzienna i pyszna to najprostsza sałatka z pomidorów z dodatkiem cebulki i przypraw idealnych – soli i pieprzu. Jedni lubią ją w wersji tradycyjnej, czyli ze śmietaną, a inni w wersji light – z jogurtem. Fani kuchni włoskiej zadowolą się oliwą i octem balsamiczny oraz świeżą bazylią. Aby było efektowniej, wystarczy przygotować najprostszą sałatkę świata – caprese. Do pomidorów wystarczy dodać mozarellę, pokrojone w plastry liście świeżej bazylii – powstaje danie lekkie, pożywne i po prostu piękne, a do tego – w barwach flagi włoskiej.

 

Równie szybka i prosta jest klasyczna zupa pomidorowa. Czy z ryżem czy z pomidorem, to już każdy musi rozstrzygnąć w swoim sumieniu. W niejednej rodzinie gotuje się oba dodatki, aby każdy był kulinarnie szczęśliwy.

Fanów trendu home made i slow food zachęcamy do przyrządzania domowego keczupu. Wymaga to oczywiście nieco zachodu, czasu oraz sporej ilości pomidorów. Taki domowy keczup możemy dowolnie przyprawić, zrobić wersję łagodną lub pikantną w preferowanym natężeniu, a także wersję czosnkową czy ziołową. 

Pomysł na pomidory w wersji jeszcze bardziej slow to pomidory suszone. Metoda suszenia nie jest nam obca – przecież Polacy są mistrzami w suszeniu grzybów. Jednak suszenie pomidorów ze względu większe gabaryty trwa dłużej. A suszenie na słońcu wymaga... po prostu słońca kilku dni pod rząd, co może być trudne. Niemniej czasochłonne jest suszenie w specjalnym sprzęcie – suszarce. Ale takie własne przetwory to powód do dumy!

Czy zwykła pomidorowa czy elegancka caprese – nieważne. Ważne, aby korzystać z sezonowości pełną parą!

Pomidory „lubią się” z takimi dodatkami jak:

  • mozzarella na ciepło i na zimno
  • cebula, szczypiorek
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • śmietana lub jogurt

 

                          Zrazy wieprzowe z pomidorami                                                                                  Zapiekane pomidory

 

 

         

Sałatka z zielonych pomidorów

 

Makaron rurki z zielonymi pomidorami

 

Gazpacho z zielonych pomidorów

       

Tarta z pomidorami i kozim serem

 

Makaron rurki z zielonymi pomidorami

 

Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową

       

Gazpacho andulazyjskie

 

Toskańska zupa pomidorowa

 

Zupa pomidorowa

       

Pieczone koreczki

 

Pomidory po włosku

 

Krem z pomidorów

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz