Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 kg
cebula biała 1-2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
woda 2 litry
czosnek ząbki 1-2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 1-2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1-2 łyżeczki
olej do smażenia 15 ml
Czosnek suszony Prymat 1-2 łyżeczki
chleb tostowy 4 kromki
masło 2 lyżeczki

Porada

Zupa gęsta, o wyrazistym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami

Kroki postępowania

1
Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć. Zalać 2 litrami wody. Gotować ok. 30 min.
Krok 1 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
2
Pomidory umyć , obrać.Przełożyć do garnka.
Krok 2 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
3
Cebulkę zeszklić wraz z 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku.
Krok 3 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
4
Pomidory gotować ok. 30 min do odparowania nadmiaru wody (wody z pomidorów, która z nich puści). Po odparowaniu wody, często mieszać aby nie przypalić. Pomidory po odparowaniu wody powinny być dość gęste.
Krok 4 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
5
Paprykę podsmażyć z obu stron.
Krok 5 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
6
Ugotowane pomidory połączyć z wcześniej podsmażoną cebulką z czosnkiem oraz z papryką. Wszytko zblednąć. Gotowe pomidory połączyć z wywarem warzywnym.
Krok 6 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
7
Doprawić do smaku pieprzem, bazylią, szczypta soli , przyprawą Kucharek oraz dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszytko razem dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
8
Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła. Kromki chleba tostowego pokroić na kwadraty.Wrzucić na patelnie i smażyć-suszyć. Dosypać 2 łyżeczki czosnku.Dokładnie wymieszać. Gotowe grzanki dodać do zupy.
Smacznego.
Krok 8 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 15.08.2016 21:22
smaczna wersja klasyki
Agnieszka-87-25 28.08.2015 15:19
apetyczna jest
molanka 28.08.2015 13:55
bardzo rozgrzewająca
Saga123 28.08.2015 13:19
apetycznie wygląda :)
Joannasz3190 28.08.2015 13:18
Super, jeszcze takiej nie jadłam :)
Ania321 28.08.2015 12:22
zjadłabym z przyjemnością :)
w mojej kuchni 28.08.2015 12:08
pyszna zupa do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak