Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w piekarniku
Żeberka, chude i mięsiste, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki do 2 kostki. Natarłam czosnkiem, papryką pieprzem i odrobiną kurkumy*. Skropiłam sosem sojowym. 2 duże cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Kawałki mięsa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym przesypując cebulą. Wlałam ok. 1 szkl. wody i wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. - naczynie było przykryte szklaną pokrywą. Dusiłam ok. 2 godzin, ale co ok. 30 min. zaglądałam i obracałam kawałki żeber. Podałam z ryżem i surówką. Sosu nie zagęszczałam bo cebula w tak długim pieczeniu rozpadła się i był wystarczająco zawiesisty.
*Do mięsa można dodać sól - ilość uzależniona od preferencji smakowych.