Sposób przygotowania

Czosnek, cebulkę i szczypior drobno posiekać, dodać do jogurtu, doprawić sokiem z limonki, skórką, solą, pieprzem. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce.

Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z małym jajem . Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.

Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille.
Podawać z sosem jogurtowym.
Zajadać nad talerzykiem :) Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pięknie się prezentują i pewnie smakują doskonale
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszności! Wygląda elegancko i z pewnością by mi smakowało.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !