Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Naleśniki kukurydziane z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Robiliście kiedyś naleśniki kukurydziane? Są pyszne i delikatne. Tu macie przepis na naleśniki i nadzienie  z kurczaka i fasoli oraz pyszna salsę z pomidorów. 

Składniki:

Naleśniki (na 6-8 sztuk):

mąka kukurydziana 1 szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
woda 50 mililitrów

Nadzienie:

fasola czerwona 1 puszka
oliwa 2 łyżki
ugotowane udka kurczaka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
pomidor 1 sztuka
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Salsa:

pomidor 1 sztuka
pomidor żółty 1 sztuka
chili 1/2 sztuki
zielona cebulka 2 sztuki
świeża kolendra 1 pęczek
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
oliwa 3 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sok z limonki z 1/4 owocu

Dodatki:

awokado
śmietana
świeża kolendra

Porada

Ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej powinno chwilę postać, przed wylaniem go na patelnię.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Naleśniki kukurydziane z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

W misce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy wszystkie składniki na naleśniki, po czym ciasto odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy fasolę, do której dodajemy rozdrobnione udka z kurczaka oraz  czosnek, całość solimy, pieprzymy i smażymy 4-5 minut.

Kiedy farsz się smaży przechodzimy do smażenia naleśników, na patelnię wlewamy oliwę, następnie ciasto i smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

Po 4-5 minutach do nadzienia dodajemy cebulę, pomidora, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kmin rzymski oraz imbir i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Kiedy farsz jest gotowy, a naleśniki usmażone przechodzimy do salsy: w miseczce łączymy ze sobą pomidory, chili, zieloną cebulkę, kolendrę oraz oliwę, całość solimy, pieprzymy, wciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy.

Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego wykładamy farsz oraz salsę, obok kładziemy awokado, całość polewamy kwaśną śmietaną, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego! 

A co powiesz na przepis na pyszne kukurydziane arepas z nadzieniem z kurczaka i orzeźwiającą salsą?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak