Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Naleśniki kukurydziane z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
W misce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy wszystkie składniki na naleśniki, po czym ciasto odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy fasolę, do której dodajemy rozdrobnione udka z kurczaka oraz czosnek, całość solimy, pieprzymy i smażymy 4-5 minut.
Kiedy farsz się smaży przechodzimy do smażenia naleśników, na patelnię wlewamy oliwę, następnie ciasto i smażymy 1-2 minuty z każdej strony.
Po 4-5 minutach do nadzienia dodajemy cebulę, pomidora, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kmin rzymski oraz imbir i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Kiedy farsz jest gotowy, a naleśniki usmażone przechodzimy do salsy: w miseczce łączymy ze sobą pomidory, chili, zieloną cebulkę, kolendrę oraz oliwę, całość solimy, pieprzymy, wciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy.
Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego wykładamy farsz oraz salsę, obok kładziemy awokado, całość polewamy kwaśną śmietaną, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego!
A co powiesz na przepis na pyszne kukurydziane arepas z nadzieniem z kurczaka i orzeźwiającą salsą?