Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kanapka z jagnięciną i jabłkiem to ciekawe połączenie smaków, które z pewnością Was zachwyci! 

Składniki:

Składniki:

jagnięcina 500 g
żurawina 10 sztuk
grzyby shitake 4 sztuki
jabłko 1 sztuka
sos sojowy 3-4 łyżki
szalotka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/4 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat kilka sztuk
ciabatta 2 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
rzodkiewka 1/2 pęczka
pomidor 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
jogurt naturalny 3 łyżki
sezam jasny 2 łyżki
mięta kilka listków
sok z limonki kilka kropel
świeża kolendra 1 łyżka

Porada

* ważne by jagnięcina była pokrojona na cienkie plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36

Kanapka z jagnięciną oraz dodatkiem jabłka to niezwykle ciekawa propozycja na lunch lub obiad. Połączenie owoców z mięsem znane jest nie od dziś, a do delikatnych w smaku mięs najlepiej pasują jabłka i gruszki, których soczystość i słodycz sprawia, że danie staje się bardzo wyraziste i bogate w smaku. Ten przepis na kanapkę z jagnięciną i jabłkiem, spokojnie możecie zabrać ze sobą do pracy lub zaskoczyć bliską osobę takim nietypowym obiadem. Pamiętajcie, że bułki najlepiej smakują tuż po wyjęciu ich z piekarnika. Wtedy chrupiące bułki idealnie współgrają z miękką konsystencją mięsa, świeżymi warzywami oraz sosem jogurtowym.

Sposób przygotowania:

1

Przygotowujemy marynatę:

Do moździerza wsypujemy: kolendrę, pieprz, goździki Prymat, kmin rzymski oraz sól.

Ucieramy, aż przyprawy staną się pyłem. Następnie dodajemy czosnek i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy chili Prymat oraz łyżkę oleju.

2

Siekamy szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną szalotkę, a następnie marynatę z moździerza. Dokładnie mieszamy i na patelnię wykładamy jagnięcinę. Kroimy jabłko i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy cynamonem Prymat.

Dodajemy grzyby shitake i żurawinę. Następnie wlewamy sos sojowy.

Smażymy aż mięso będzie gotowe. Na koniec zdejmujemy patelnię z kuchenki i skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja pieczenia grill. Bułki ciabatty kroimy na połówki i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3-4 minuty, aż bułki się zarumienią.

4

Przygotowujemy dodatki:

Ogórka, rzodkiewkę i pomidora kroimy na plasterki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.

5

Przygotowujemy sos:

W misce mieszamy jogurt, kolendrę, sezam oraz liście mięty.

6

Podpieczone ciabatty składamy w kanapki:

Na połówce ciabatty wykładamy mięso, polewamy sosem, dodajemy listek mięty następnie kładziemy kilka kawałków sałaty, plasterki ogórka, pomidora i rzodkiewki na wierzchu kładziemy drugą połówkę ciabatty.

Spodobał Wam się przepis na ciekawą kanapkę z jagnięciną? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje obiadowe i lunchowe w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak