Sposób przygotowania

Umytą kaczkę natrzeć tłuczonymi goździkami, solą i pieprzem. Odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Śliwki i brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, wypestkować. Kaczkę obrumienić ze wszystkich stron na patelni, następnie przełożyć do rondla, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem około 40 minut. Gdy mięso będzie prawie miękkie, podlać winem, włożyć owoce i chwilę pogotować. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje. Do sosu dodać mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi owocami, polać sosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Kaczkę wprost uwielbiam a z owocami szczególnie:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    znakomite
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    wykwintne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    smaczna kaczuszka z owocami muszę spróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Pyszne połączenie.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    wykwintne danie!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !