Sposób przygotowania

Do średniego rondelka wlać śmietankę 36 % i mleko 3,2%, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier
się rozpuści. W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut
. Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać. Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody. Podawać z konfiturą, np z wiśni i wiórkami czekoladowymi albo polana syropem klonowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    super!
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    wygląda fantastycznie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Rewelacyjny deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo apetyczna :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo apetyczna :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !