Sposób przygotowania

Opieńki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby, dodajemy łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.

Komentarze

  • -5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    co to znaczy \"gotujemy grzyby do miękkości\" bo nie rozumiem...
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    kto pyta nie błądzi. tzn \"jeśli wyjmiesz opieńkę z garnuszka i ją spróbujesz i sobie pomyślisz, kurcze już się zrobiły\" to będzie znaczyło, że ugotowałam grzyba do miękkości. Sądziłem, że dla osoby \"grzybniętej\" taki banał będzie zrozumiały :o)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    extra grzybki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie zbieram opieniek bo nikt mnie nie nauczył,zawsze się boję,że to jakieś \"psiaki\" ale dostaję i marynuję albo odgotowuję i mrożę.
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    opieńkę chyba ciężko z czymś pomylić - jedynie z opieńką miodową (tą uważam za niejadalną) tylko ta jest bardziej żółtawa. Mam takie lasy z mnóstwem karczy, także zbiór opieniek w moim przypadku jest dosyć prosty :o). Niczym na plantacji. W tym roku ponad 20 słoików zostało zrobionych.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    moja ciocia robi takie grzybki i muszę przyznać że są pyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Smakowicie wyglądają.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    mniam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ja też marynuję opieńki są pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !