Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,, poturlania ,, ciasta - z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w osolonym wrzątku ( z łyżka oleju ) aż wypłyną .
Takie kopytka są żółciutkie i lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z surówkami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznego...
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo lubię kopytka
  • 0
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    trzeba przyznać, że bardzo pomysłowo ! kiedyś skorzystam i zrobię takie podobne bo świetnie się prezentują !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Danuta8

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    fajnie wygladają, tylko przygotowanie dłużej trwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    pięknie podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    interesujace kopytka :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    lubię kopytka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Nie robiłam jeszcze żółciutkich kopytek, chętnie zrobię właśnie do sosu z mięsem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !