Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

Składniki:

Na kotlety:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 500 gramów
mięso z karkówki wieprzowej mielone 300 gramów
jajko 2 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
bułka czerstwa 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 300 gramów
olej 1/2 litra

Do smaku:

majeranek
Pieprz czarny mielony Prymat

Na buraczki:

buraki czerwone pieczone 6 sztuk
jabłka szara reneta 2 sztuki
słonina wędzona w przyprawach 100 gramów
wywar warzywny 500 mililitrów
mąka 100 gramów

Na ziemniaki:

ziemniaki ugotowane 800 gramów
masło 200 gramów
koperek świeży 1 pęczek

Porada

1. Kotletów nie należy układać na patelni zbyt ciasno, bo para wydzielająca się podczas smażenia utrudnia prawidłowe zrumienienie chrupiącej skórki. 2. Mięso mielone nie powinno zawierać zbyt dużo tłuszczu, ponieważ kotlety stwardnieją i skurczą się podczas smażenia. 3. Aby kotlety były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi, klarowane masło lub olej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami

ZOBACZ, JAK PRZYGOTOWAĆ NAJLEPSZE KOTLETY MIELONE:

 

Kotlety:

Na patelni przesmażyć dwie pokrojone cebule oraz cztery ząbki pokrojonego czosnku. W dużej misce wymieszać mielone mięso, jajka, zeszkloną cebulę i czosnek. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać zmieloną, namoczoną bułkę i pieprz do smaku. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Buraki:

Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dość grubym oku. Przesmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, dodać starte buraki i podlać wywarem, delikatnie mieszając. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gotowe zasmażone buraki połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, całość krótko zagotować.

Ziemniaki:

W rondelku stopić masło i wrzucić pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki, a następnie posypać posiekanym koperkiem. Całość podgrzać.

O CZYM PAMIĘTAĆ PRZYGOTOWUJĄC KOTLETY MIELONE? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak