Przepis i sposób przygotowania na: ciasto szpinakowe
1 sniezka
1 szklanka mleka zimnego
Umyj szpinak i potnij na male paseczki. Wsadz do garnka i podgrzewaj na srednim ogniu az \'woda\' z niego wyparuje (prawie do konca) mieszaj co chwile - zrob z niego purre - uzywajac mrozonego szpinaku tylko odparuj wode. Przygotuj krem wsadz do lodowki az ciasto bedzie gotowe Ubijaj jajka i cukier puder przez 4-5min. Wciaz ubijajac dodaj olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szpinak purre i mąke. Na dnie blaszki rozloz pergamin (folia aluminiowa tez sie nada) wlej ciasto Wsadz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 min (sprawdzaj wykalaczka) Obetnij brzegi i gore ciasta - zrob z tego miazge Nasmaruj ciasto kremem (oczywiscie zimne ciasto) Posyp miazgą.