Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka po mojemu
Bakłążana pokroić w podłużne plastry i obficie posolić. Po 20 minutach zebrać kropelki wody za pomocą papierowego ręcznika.
Na oliwie podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Jak się zeszkli dodajemy mielone mięso- najlepiej udziec z indyka pomieszane wcześniej z 1 jajkiem. Jak mięso się podsmaży dodajemy pomidory z puszki przyprawiamy sola, pieprzem i oregano do smaku. Całość dusimy ok 15 minut.
Bakłażana podsmażamy na suchej patelni- po parę minut na każdej stronie- najlepiej na patelni grillowej.
W rondelku rozpuszczamy masło. wsypujemy mąkę i jak się połączy z masłem, zaczynamy stopniowo wlewać mleko- ciagle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprze,m i gałką muszkatołową świezo startą.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, potem połowę bakłażana, połowę mięsa i zalewamy 1/3 sosu beszamelowego. Następnie 2 połowa ziemniaków, reszta bakłażana, reszta mięsa i reszta sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Wszystko razem pieczemy w 180 stopniach ok godziny.