Sposób przygotowania

Przesianą mąke posiekać z masłem,dodać drożdże,jajka,śmietanę,cukier waniliowy,dokładnie wyrobic ciasto.starannie zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą.gdy wypłynie wyjać je i rozwałkować na placek grubości 0,5 cm,pokroić na kwadraty o bokach ok.12 cm.posmarować placuszki dzemem,zostawiajać wokół marginesu ciasta szerokości 1-1,5 cm i zwinąć je w kształtne rogaliki.wierzch każdego umoczyć w roztrzepanym białku,po czym zanurzyć w cukrze i ułozyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką.rogaliki piec w temp.190 stopni celcjusza do chwili,aż się pięknie zarumienią

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !