Sposób przygotowania

Mięso rozciąć nożem wzdłuż włókien,aby powstał cienki,duży płat.Czosnek obrać,3ząbki rozetrzeć z pieprze i solą.Dodać wódkę,pokruszone liście laurowe i majeranek.Tak powstałą marynatą natrzeć boczek,zwinąć w rulon,zawinąć w folię aluminiową,schować do lodówki na noc.Rozwinąć,naciąć nożem tłustą stronę boczku w kratkę.Ułożyć na blacie kratką do spodu.Śliwki pokroić w paski,wymieszać z rodzynkami,kaszą manną,3ząbkami czosnku i cząbrem.Wlać 4łyżki gorącej wody,wymieszać.Farsz rozsmarować na boczku,ciasno zrolować,zwinąć nicią kuchenną.Brytfannę posmarować olejem,włożyć roladę,przykryć,piec 20min w temp.180stopniC.Wlać 1/3szkl gorącej wody.Piec dalej jeszcze 40min,polewając wytwarzającym się sosem.Gdy boczek będzie miękki,zdjąć pokrywę,podpiec na złoto.Kroić gdy będzie miękki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !