Przepis i sposób przygotowania na: Niebo w gębie
½ szkl.cukru
3 lyzki miodu
½ kostki masla
4 zoltka żółtka ubite 4 bialka
olejek rumowy
Mak sparzyć i zemleć. Wszystko razem utrzeć.
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 szkl. Cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,po jednym żółtku oraz obie mąki wymieszane z proszkiem.
Najpierw do blachy nakładać mak, na mak ciasto biszkoptowe i razem upiec.
Gdy wystygnie,ciasto odwrócić tak, aby biszkopt był na dole. Na mak nałożyć masę orzechowa.
Masa:
20 dkg.orzechów włoskich
1 szkl.mleka
1 szkl.cukru
1 kostka masła
20 dkg.drobno posiekanych orzechów zaparzyć w jednej szkl.mleka,dodać 1 szkl.cukru. Jak wystygnie utrzeć z 1 kostka masła.
Całość polać polewa.