Sposób przygotowania

Z 1,5 szklanki wody i 2 kg cukru ugotuj syrop. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści. Do syropu dorzuć wiśnie wraz z sokiem który puściły zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Nie mieszaj!!! powstającą na wierzchu pianę zbieraj i wyrzucaj. Odstaw w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ponownie przesmaż na małym ogniu odstaw w chłodne miejsce i tę czynność powtórz także trzeciego dnia. Gdy owoce są szkliste a sos gęsty konfitura jest gotowa. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i obróć dnem do góry. Jeśli w garnku zostanie syrop można podawać go do herbaty zamiast cukru lub miodu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !