Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe crumble

5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kto z Was nie jadł crumble z owocami, ten nie wie co to prawdziwa rozkosz. Soczyste wiśnie, chrupiąca kruszonka, a całość zwieńczona gałką lodów waniliowych. Tego po prostu trzeba spróbować!

Składniki:

Kruszonka:

masło 82% 100 g
cukier 100 g
mąka pszenna 150 g
migdały zmielone 50 g
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Masa wiśniowa:

wiśnie bez pestek 400 g
jabłko 1 szt.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
masło 82% 40 g

Dodatki:

lody waniliowe
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe crumble

Masło, cukier, mąkę, mielone migdały oraz kardamon połącz w całość za pomocą ręki, przełóż na blaszkę i piecz przez 15 minut w temp. 180°C.

W tym czasie do rondelka wrzuć pokrojone jabłko, wiśnie, masło oraz cukier i gotuj na wysokim ogniu przez 15 minut (jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody).

Gotową masę przełóż na blaszkę, posyp kruszonką i piecz w temp. 180°C przez 30 minut.

Gotowe crumble podawaj z lodami waniliowymi oraz miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak