Sposób przygotowania

Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem odparowujemy w rondelku. Na patelnię wrzucamy masło i mąkę, podgrzewamy aż mąka się zarumieni i wlewamy mleko. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką i gotujemy aż uzyska gęstość śmietany, potem łączymy ze szpinakiem i powstaje ładna zielona masa. Mozarellę kroimy na cienkie plastry, fetę kruszymy. Formę o powierzchni ok. kartki A4 smarujemy tłuszczem kładziemy pierwszą warstwę:
makaron, masa szpinakowo-beszamelowa (makaron musi być posmarowany bardzo dokładnie, żeby zmiękł), mozarella, feta, żurawina.
Ostatnia, górna warstwa będzie miała trochę inny skład:
makaron, masa szpiankowo-beszamelowa, starty żółty ser, oregano.
Całość zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszna , jadłam
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszna , jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !