Sposób przygotowania

Cztery duże, najlepiej gruntowe ogórki oskrobać i obgotować w wywarze razem z marchewką i zielem angieslkim( można użyć ogórków pasteryzowanych ze słoika- 1/2 l- wówczas dorzucić do zupy jeszcze szczyptę ziół prowansalskich). Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować. Dorzucić serek topiony i roztrzepać mątewką. Doprawić solą , pieprzem, przyprawą. Smietanę rozrobić z maką, dodać odrobinkę soli i wlać do zupy. Gotować 2/3 minuty od momentu zagotowania. Posypać obficie świeżym koprem i podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ugotowanym osobno ryżem. Na zdjęciu zupa w wersji z pasteryzowanych ogórków.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    fajna zupka - ogórkową to robię zawsze z kiszonych a tu świeże...wypróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo lubię ogórkową, pod każdą postacią
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszniutka:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Apetycznie wygl?da
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o. to dla mnie nowość, ze świeżych ogórków też nie robiłam...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !