Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet z kurczaka po parysku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nie macie pomysłu na obiad lub znudziło Wam się przygotowywanie jedynie kotletów schabowych? Koniecznie wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego na kotlet z kurczaka po parysku z kostką. Zaserwujcie go z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej i delektujcie się wspaniałym smakiem! 

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej:

kapusta pekińska 1/2 główki
marchewka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
sól morska Prymat w młynku do smaku
peklowana cebula
cebula czerwona 1 sztuka
woda 400 ml
cukier 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku 1 łyżka
ocet spirytusowy 60 ml
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka

Sos:

śmietana 18% 3 łyżki
majonez 3 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Kotlet po Parysku:

pierś z kurczaka ze skrzydełkiem
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat szczypta
mąka pszenna do podsypania

Panierka:

jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet z kurczaka po parysku wg Piotra Ogińskiego

Surówka z kapusty pekińskiej:

1. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej: cukier, sól, ocet oraz kolendrę.

2. Kiedy woda się zagotuje włóż do niej czerwoną cebule pokrojoną w piórka i gotuj do momentu zmiany koloru na jasno fioletowy.

Tak przygotowaną cebule odcedź i odstaw do ostygnięcia.

3. Do miski włóż pokrojoną w paski kapustę pekińską, marchewkę oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski, peklowaną czerwoną cebulę, całość dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

4. Następnie dodaj śmietanę, majonez i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na około 30 minut.

 

Panierka:

1. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość dopraw solą morską i energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Kotlet:

1. Z całego kurczaka wytnij pierś wraz ze skrzydełkiem, ściągnij skórę i delikatnie natnij grubszą część piersi nożem (tak aby powstał ''motylek'')

Tak przygotowanego kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem.

2. Kurczaka podsyp mąką pszenną i odtocz starannie w cieście. Smaż na maśle klarowanym rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 5 minut z każdej strony.

3. Następnie przełóż kotleta do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

Tak przygotowanego kotleta podawaj z ziemniakami purée oraz z sałatką z kapusty pekińskiej

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak