Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7

5.0
(63)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kopytka, leniwe kluski, a może pierożki? Jak u Was mówiło się na to danie? Są banalnie proste w przygotowaniu, a ich smak doskonale znamy z rodzinnego domu. Koniecznie przygotujcie te z przepisu Doradcy Smaku i zachwyćcie się nimi na nowo!

Składniki:

Pieczone warzywa:

marchewka 2 sztuki
żółta papryka 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
pomidory koktajlowe (czerwone) 9 sztuk
oliwa łyżeczka

Leniwe:

mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
twaróg półtłusty 250 g
jajko 1 sztuka
tymianek 1 łyżeczka

Ziołowa oliwa:

oliwa 3 łyżki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
szałwia kilka listków

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/0 łyżeczki
creme fraiche do podania

Porada

Aby ciasto na leniwe przy wyrabianiu nie kleiło się od rąk, możemy podsypać je mąką, albo zwilżać ręce wodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7

Kluski leniwe, to danie które z pewnością pamiętamy z lat dziecięcych. Nasze mamy i babcie podawały je z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, a nawet masełkiem i dodatkiem twarogu. W niniejszym przepisie pierożki zostały okraszone niezwykle aromatyczną oliwą szałwiową, która podkreśli smak pierożków i nada całości orzeźwiający smak.

Pieczone warzywa:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę na większe kawałki, cebulę w krążki.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone warzywa. Dodajemy także pomidory koktajlowe. Skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut.

Kluski leniwe:

1. Przygotowujemy leniwe. Mąkę pszenną dodajemy do mąki ziemniaczanej. Twaróg przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Dodajemy do niego zmieszane mąki, jajko i tymianek Prymat. Rękoma zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i z obu rolujemy wałki. Ustawionym pod kątem nożem kroimy kluski.

2. Leniwe ostrożnie wrzucamy do wrzątku, uważając, aby się nie skleiły. Gotujemy do wypłynięcia – od 5 do 7 minut – w zależności od wielkości naszych klusek.

 Oliwa ziołowa: 

1. Do przygotowania ziołowej oliwy potrzebujemy mocno rozgrzanej patelni. Wlewamy na nią oliwę, wsypujemy zioła kuchni polskiej i wrzucamy liście szałwii. Podsmażamy krótko i zdejmujemy z ognia.

 

Sposób podania:

Leniwe polewamy ziołową oliwą. Podajemy z pieczonymi warzywami oraz dipem śmietanowym.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak