Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7
Kluski leniwe, to danie które z pewnością pamiętamy z lat dziecięcych. Nasze mamy i babcie podawały je z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, a nawet masełkiem i dodatkiem twarogu. W niniejszym przepisie pierożki zostały okraszone niezwykle aromatyczną oliwą szałwiową, która podkreśli smak pierożków i nada całości orzeźwiający smak.
Pieczone warzywa:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę na większe kawałki, cebulę w krążki.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone warzywa. Dodajemy także pomidory koktajlowe. Skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut.
Kluski leniwe:
1. Przygotowujemy leniwe. Mąkę pszenną dodajemy do mąki ziemniaczanej. Twaróg przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Dodajemy do niego zmieszane mąki, jajko i tymianek Prymat. Rękoma zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i z obu rolujemy wałki. Ustawionym pod kątem nożem kroimy kluski.
2. Leniwe ostrożnie wrzucamy do wrzątku, uważając, aby się nie skleiły. Gotujemy do wypłynięcia – od 5 do 7 minut – w zależności od wielkości naszych klusek.
Oliwa ziołowa:
1. Do przygotowania ziołowej oliwy potrzebujemy mocno rozgrzanej patelni. Wlewamy na nią oliwę, wsypujemy zioła kuchni polskiej i wrzucamy liście szałwii. Podsmażamy krótko i zdejmujemy z ognia.
Sposób podania:
Leniwe polewamy ziołową oliwą. Podajemy z pieczonymi warzywami oraz dipem śmietanowym.