Przepis i sposób przygotowania na: CHILI CON CARNE - prosty przepis
*1 mała cebula (lub pół dużej) pokrojona w kostkę,
*1 szklanka bulionu (z kostki rosołowej),
*1 zgnieciony ząbek czosnku;
Mięso podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, aż stanie się sypkie. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę, pieprz, liść laurowy i sos chili (najpierw mniej, bo potem można dodać...). Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy kukurydzę z fasolą i gotujemy bez przykrycia około 10minut, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej sosu chili. Gotowe chili nakładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną startego żółtego sera lub świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem (np. chlebem kukurydzianym).
PORADY: 1. Jeśli lubisz czerwoną fasolę kup osobno puszkę kukurydzy i fasoli i dodaj po połowie; gotowe mieszanki zawierają mało fasoli. 2. Dla pikantniejszego smaku można użyć świeżej papryczki chili.