Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla serowo-mięsna, DS XIX odc. 11

5.0
(65)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na obiad lub kolację - tortilla z mieloną wołowiną i rozpuszczoną tartą mozzarellą. Placki pszennej tortilli z farszem mięsnym, doprawionym kminem rzymski, chili oraz oregano. Do tortilli podajemy sos śmietanowy z kolendrą i sokiem z limonki.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
mielona wołowina 500 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1 szczypta
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
tarta mozzarella 150 gramów
tortilla pszenna 6 sztuk
marynowane papryczki jalapeño 4 sztuki
olej 2 łyżki

Sos śmietanowy:

świeża kolendra 3-4 gałązki
limonka 1/2 sztuki
śmietana 180 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla serowo-mięsna, DS XIX odc. 11

Pszenne placki tortilli to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Przepis jest prosty, bo wystarczy przesmażyć mielona wołowinę z cebulą i przyprawami, dodać tartą mozzarellę i zapiec placki na patelni. Do tego dip ze śmietany, kolendry i soki z limonki. Jeśli nie masz kolendry, dodaj natkę pietruszki lub szczypiorek. jeśli nie masz limonki, dodaj sok z cytryny. 

Tortilla serowo-mięsna - krok po kroku, jak zrobić?

1

Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy wołowinę i podsmażamy. Od razu przyprawiamy kminem rzymskim, suszonym oregano. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli pieprz cayenne.

2

Na połowę placka tortilli nakładamy ser mozzarella, następnie mięso i papryczki jalapeno pokrojone na plasterki. Na koniec również posypujemy serem mozzarella. Placek składamy na pół. Czynność powtarzamy na każdym placku. Na rozgrzaną patelnię wkładamy dwie złożone tortille i podsmażamy aż się zarumienią na złoty kolor z dwóch stron.

3

Do miski dodajemy śmietanę. Z połowy limonki wyciskamy sok i wlewamy do miski. Świeżą kolendrę siekamy i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu wykładamy tortille pokrojoną na pół, sos podajemy w osobnej miseczce.

Tortille to świetny składnik, który można przyrządzić na ciepło lub na zimno. Na ciepło to świetne danie na obiad, a na zimno - przekąska na lunch lub śniadanie.

Zobacz więcej przepisów na tortille z pysznymi nadzieniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak