Sposób przygotowania

Duszony kurczak o lekko owocowo , kwaskowatym smaku z nutą miodową .
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego . Przekroić udka na dwa kawałki . Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut . Rozgrzać na patelni łyżkę oleju . Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka .Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano .Podlać wodą , dodać resztę marynaty .Dusić 5 minut , a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym gazie 45 minut .Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości . Doprawić do smaku .

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !