Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13

5.0
(66)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczone udko z kurczaka to bardzo popularne, smaczne i proste danie obiadowe. Latem i jesienią warto upiec go z owocami: porzeczkami i jabłkami. Podany z kaszą gryczaną i orzechami pekan kurczak będzie smakować wyśmienicie! 

Składniki:

Danie główne

udka kurczaka 3 sztuki
olej 3 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kasza gryczana 200 gramów
woda 350 mililitrów
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 sztuka
jabłka 2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 250 mililitrów
miód 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
żurawina suszona 1 garść
porzeczki czerwone 2 szklanki

Do smaku

sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Do podania

orzechy pekan 1 garść
rukola 50 gramów

Porada

Udka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, a jeśli nie mamy go w domu, możemy wykorzystać dużą formę do ciasta. Poza sezonem na porzeczkę możemy pominąć ten składnik.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13

Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami i jabłkami to nowa wersja staropolskiego dania przygotowana przez Doradcę Smaku, Darię Ładochę. Oprócz owoców, smak mięsa podkręca aromatyczna marynata z papryką słodką wędzoną i cynamonem oraz czerwone wytrawne wino, miód i sos sojowy. 

Do pieczonego kurczaka znakomicie pasują kasza gryczana oraz prażone orzechy pekan. 

Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie obiadowe, które zachwyci całą rodzinę.  

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy olej, wsypujemy wędzoną słodką paprykę, cynamon, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy składniki.

2. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka kurczaka. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 40 minut.

3. Do garnka wrzucamy kaszę. Zalewamy ją wodą i dodajemy słodką paprykę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

4. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.

5. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy udka kurczaka i wylewamy na nie pozostałą marynatę. Dokładamy cebulę i jabłka. Całość polewamy sosem sojowym, winem i miodem. Wsypujemy pieprz kolorowy, żurawinę oraz czerwoną porzeczkę.

6. Udka pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilka razy podlewamy kurczaka wytopionym sosem.

7. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy, podrzucając je na patelni.

Sposób podania:

Pieczone udko z kurczaka z porzeczkami i jabłkami podajemy z kaszą gryczaną. Danie dekorujemy rukolą i orzechami pekan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 08.10.2023 19:22
Proste
kwitkiewicz7@gmail 22.09.2022 20:22
Ona jest świetna , bardzo mi się podoba jej sposób przekazu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak