Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

5.0
(81)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gołąbki, klasyczne danie polskiej kuchni, w przepysznej wersji #wege: z kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Pyszności!

Składniki:

kapusta włoska 1 sztuka
kasza gryczana 1 szklanka
woda 2 szklanki
morele suszone 6 sztuk
pieczarki 250 gramów
marchewka 1 sztuka
cebula szalotka 2 sztuki
passata pomidorowa 500 mililitrów
wywar warzywny 1,5 litra
sos sojowy 3 łyżki
olej 1 łyżka
pomidory suszone Smak (pokrojone) 10 sztuk
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

Dla Darii Ładochy oraz wielu innych osób, gołąbki to jedna z ulubionych potraw z dzieciństwa, przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. W tamtej, klasycznej wersji gołąbków najczęściej można było spotkać farsz z ryżu i mięsa mielonego.

Tym razem jednak wypróbujcie nowy, pyszny wariant: gołąbki nadziewane kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Nie pożałujecie takiej zamiany :) 

Tak przygotowanie danie nie zawiera mięsa, dzięki czemu jest świetną propozycją na wegetariański obiad. 

W przepisie znajdziecie sprawdzone sposoby przygotowania gołąbków m.in.

  • jak gotować kapustę na gołąbki?
  • jak przygotować farsz?
  • jak zawijać gołąbki w liście kapusty?
  • ile piec gołąbki i kiedy dodać sos? 
  • co zrobić by gołąbki nie przywarły do naczynia?

Opis przygotowania

1

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wycinamy na górze głąb. Gotujemy kapustę w garnku przez ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy kapustę i rozdzielamy liście.

2

Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę. Dodajemy kmin rzymski Prymat oraz odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na sposób sypki do momentu aż kasza wsiąknie całą wodę.

3

Szalotki siekamy na drobne kawałki. Marchewkę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy warzywa. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim Prymat, solą oraz pieprzem. Podsmażamy, aż warzywa całkowicie odparują wodę.

4

Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę oraz usmażone warzywa. Następnie dodajemy suszone morele (najlepiej wcześniej je namoczyć w wodzie przez 10-15 minut) oraz suszone pomidory Smak. Całość dokładnie mieszamy.

5

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijajmy je w gołąbki.

W formie układamy parę liści kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w formie i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmujemy formę, polewamy gołąbki passatą pomidorową i zapiekamy kolejne 15 minut.

6

Po zapieczeniu gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem sojowym. 

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami możecie podać z sosem pomidorowym (tak jak w przepisie) jak również z dodatkiem sosu pieczarkowego lub koperkowego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 03.10.2023 09:10
Bardzo dziękuję ☺️
Marta 02.10.2023 18:27
Witam, Po co w przepisie wywar, sos sojowy? W rozwinięciu nie ma zastosowania tych produktów... Z góry dziękuję za odpowiedź
Doradca Smaku 03.10.2023 05:44
Przepis już poprawiony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak