Sposób przygotowania

Białka ubić na pianę, początkowo bez cukru, później dodając połowę szklanki cukru. Żółtka z pozostałym cukrem oraz masłem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec ubijania dodać śmietanę i całość dobrze wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść. Podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy tak aby ciasto wypełniało powierzchnię dna. Na cieście rozsmarować równą warstwą dżem. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej dodać kakao i dobrze wyrobić. Ciasto skubać palcami i rozkładać na powierzchni dżemu. Na to rozprowadzić równą warstwą pianę z białek. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i również skubać palcami na warstwę piany. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp 120 stopni przez około jednej godziny. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !