Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć do miski, posypać cukrem, zalać mlekiem letnim i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę do rozczynu, dodać sól sypką i oliwę
oraz 300 mililitrów ciepłej wody. Wyrobić ciasto i przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie podzielić na 2 części ciasto, uformować dwa placki, zrobić dziurki w cieście. Posypać grubą solą. Piec 20 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Focaccię można jeść na ciepło lub jako chlebek na zimno, dodatkowo istnieje możliwość robienia smakowej, wtykając w zagłębienia kawałki pieczarek, pomidorki czy zioła jak rozmaryn, tymianek, oregano. Focaccia stanowi też podstawę włoskich kanapek panini.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    meredith

    lubie wloska kuchnie
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda bardzo apetycznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    świetna ryba
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    świetna ryba
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    świetna ryba
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    interesujące
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    interesujące
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    interesujące danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !