Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 500g serka mascarpone, 100g cukru pudru, 250ml śmietanki kremówki, 50g czekolady gorzkiej, szklanka bardzo mocnej kawy, 4 łyżki likieru amaretto, 250g podłużnych biszkoptów.

SPOSÓB WYKONANIA: Mascarpone wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić. 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji i wstawić do lodówki. Pozostałą zmieszać z serem. Czekoladę posiekać i dodać do masy. Kawę połączyć z likierem amaretto i przelać do miski. Niedużą formę keksową wyłożyć folią spożywczą, tak aby jej spora część wystawała ponad brzegi. Biszkopty szybko zanurzać w kawie i układać na dnie formy. Obłożyć nimi także dłuższe brzegi. Wyłożyć połowę masy na biszkopty, wyrównać. Następnie na masę położyć wzdłuż dwa nasączone biszkopty. Wyłożyć na nie pozostałą masę, wierzch przykryć rzędem nasączonych biszkoptów. Wystającą folią nakryć tiramisu i włożyć do zamrażalnika na 4 godziny. Wyłożyć deser na deskę odwracając formę do góry dnem. Udekorować pozostawioną bitą śmietaną, posypać startą czekoladą lub kakao.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    nieziemski przepis!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Super połączenie lodów i tiramisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Wspaniałe !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    super pomysł na deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Nie będzie to twarde jak skała?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !