Sposób przygotowania

Niewielkie jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Usunąć ogonki, układać warstwami w wyparzonej beczułce lub glinianym garnku. Przekładać liśćmi wiśni i czarnych porzeczek. Zalać roztworem w proporcji: 10 litrów wody, 40 dkg cukru i 3 płaskie łyżki soli. Przykryć drewnianym krążkiem lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 3 dni w temp. pokojowej. Po upływie 3 dni wynieść naczynie do chłodnej piwnicy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Takich cudów jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawy przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawe jaki mają smak takie ukiszone jabłka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !