Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory zapiekane z ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory malinowe 6-8 dużych
ryż do risotto 300 g
tymianek do smaku
cebula biała duża
czosnek 2-3 ząbki
oliwa do smaku
sól i pieprz
sok z cytryny

Porada

Kto woli farsz z mięsem może dodać zmielonej surowej wieprzowiny lub baraniny. Grecy podają faszerowane warzywa z dodatkiem ziemniaków oraz sałatek sezonowych np. ogórki, pomidory, oliwki i ser feta + zioła.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory zapiekane z ryżem

Pomidory wybrać dojrzałe ale jędrne Po umyciu odciąć ostrym nożem warstwę z szypułką i odłożyć na bok. Wnętrze pomidorów skropić oliwą i cytryną oraz posypać solą i pieprzem.

Wcześniej ugotować i odcedzić ryż, do gorącego wlać sporo oliwy, dodać do smaku suszonego tymianku oraz pieprzu. Wcisnąć świeży czosnek i dokładnie wymieszać.
Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie - połączyć z ryżem.

Ryżem napełnić wydrążone pomidory, skropić cytryną i na każdym ułożyć wcześniej odcięte części z szypułkami.
Pomidory ostrożnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym podanym oliwą, dodać na spód wydrążone pestki z pomidorów i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec do czasu, aż pomidory zupełnie zmiękną a skórką się lekko pomarszczy.

Podawać z dodatkiem pieczywa i jogurtu naturalnego lub śmietany.
Oliwą i pestki pomidorów w trakcie pieczenia utworzą lekki sosik.
Można podpiec razem z pomidorami gotowane w skórkach ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 20.08.2017 11:07
super przekąska, dodatek do obiadu lub ciepła kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak