Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem
Kroki postępowania
Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy.
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a nektarynki w 1 cm paseczki.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos.
W tym czasie na drugiej suchej patelni grillowej podpiekamy plasterki nektarynki, po chwili dosypujemy pestki słonecznika, chwilę podpiekamy, potem dodajemy bób. Wszystko delikatnie mieszamy i krótko podpiekamy.
Na talerzach rozkładamy listki rukoli i botwinki, wykładamy podpieczony bób z nektarynkami. Na wierzch rozkładamy polędwiczki. Całość polewamy sosem.