Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pęczaku, dyni i batatów

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jesienna sałatka z kaszy, pieczonej dyni i batatów. Dodatek listków rukoli i orzechów włoskich dopełnia jej smak. 

Składniki:

kasza pęczak 150 gramów
sól 1 łyżka
dynia hokkaido 1 (średniej wielkości) sztuka
batat 2 sztuki
oliwa 3 łyżki
cebula czerwona 3 sztuki
rukola 100 gramów
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
orzechy włoskie 15 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pęczaku, dyni i batatów

Ugotuj kaszę pęczak: suchą kaszę opłucz, przesyp do garnka i zalej zimną wodą, a następnie posól. Gotuj bez przykrycia do miękkości (kasza będzie miękka po około 30 minutach).

Przekrój dynię hokkaido na ćwiartki, pozbądź się nasion i pokrój na plasterki, a następnie w kostkę.

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości co dynię, a następnie pokrój cebulę.

Dynię razem z batatami i cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw tymiankiem i czosnkiem suszonym oraz solą.

Piec w temperaturze 180°C, 20-30 minut. Zarówno bataty, jak i dynie muszą być miękkie.

Kaszę przecedź i osusz. Wymieszaj z pieczonymi batatami, dynią i cebulą. Na koniec dodaj świeżą rukolę i orzechy włoskie. Możesz je trochę posiekać.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak