Sposób przygotowania

Owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nasionkami z laski wanilii, rumem i twarogiem. Do masy serowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone owoce, mąkę i dokładnie połączyć składniki.
Ciasto przełożyć do foremki (keksówki) nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec ok. 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody.
Lukrem polać zimne ciasto i udekorować orzechami.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczny keksik :)
  • 0
    dsc04136
    Opublikowano

    2milutka

    Ależ on pysznie wygląda!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    jaki świąteczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Edita

    jaki pyszny
  • 0
    dsc_1104
    Opublikowano

    Aleksandra/Olcia

    uwielbiam !
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Moje ulubione ciacho :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Przepysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ale wspaniały wypiek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    zapachniało Świętami :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !