Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 duże lub 3 mniejsze porcje

ryż 100 gram
mleko 750 ml
mleko kokosowe 250 ml
wiórki kokosowe 2 łyżki
cukier 1 łyżka
biała czekolada 60 gram

Dodatkowo (opcjonalnie)

masło 1 łyżka
czekolada gorzka 20 gram

Porada

Trudno oprzeć się deserowi i uwierzcie - na jednej porcji się nie skończy. Chce się jeszcze i jeszcze... Dbający o linię mogą zrezygnować z masła, użyć chudego mleka czy zmniejszyć ilość czekolady. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować (około 30 minut, lekko rozgotować) na mleku (zwykłym i kokosowym) z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych.
(Ryż należy gotować na małym ogniu i uważać, aby się nie przypalił; od czasu do czasu przemieszać.)
Krok 1 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto
2
Dodać białą czekoladę i całość mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Opcjonalnie można wmieszać łyżkę masła i odrobinę ciemnej czekolady.
Krok 2 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto
3
Deser przełożyć do miseczek i udekorować wg uznania.
(Najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.)
Krok 3 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:05
Smaczny taki.
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:25
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:25
Oj bardzo :)
Bernadeta1 09.01.2017 16:05
na pewno smaczny deserek
MagdalenaIC 09.01.2017 15:43
Jak z białą czekoladą, to ja jestem za :)
Marcepanowy kącik 09.01.2017 15:11
Musi być pyszny :)
Beatris 09.01.2017 12:23
Pyszny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak