Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki świeże 1 kg
woda gorąca 2 l
sól łyżka
cukier 2 łyżki
czosnek ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
chrzan
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

Przygotuj zalewę octową zagotowując w garnku wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i gotuj do ich rozpuszczenia.
Ogórki dokładnie umyj.
Słoiki i zakrętki wyparz i wysusz ( we wpisie instrukcja jak przygotować słoiki).
W słoiku ułóż ogórki, wciśnij przekrojone na pół ząbki czosnku (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu, koper, kawałek liścia chrzanu. Do każdego słoika daj po 1 ziarenku ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2-3 kuleczki pieprzu.
Całość zalej gorącą zalewą octową - ma dokładnie przykryć ogórki.
Dobrze zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem.
Słoiki odstaw na minimum 2-3 tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 27.10.2016 13:30
najlepsze do sałatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak