Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki
To będzie prawdziwy hit każdego przyjęcia w ogrodzie! Kurczak z grilla marynowany w czarnych porzeczkach, czerwonym winie i miodzie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nikt się nie oprze. Soczyste i chrupiące mięso drobiowe oraz wytrawne, słodkie i nieco cierpkie porzeczki idealnie dopełni łagodny sos tzatziki.
Mięso z kurczaka marynujemy dzień wcześniej w cebuli, czosnku i aromatycznych przyprawach. Porzeczkową marynatę dodamy już w dniu przygotowywania udek i nóżek na grillu.
Kroki postępowania
Udka i nóżki przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę i sprasowany czosnek.
Dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, pokrojony koper. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
Sos:
Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.