Sposób przygotowania

Sos vinaigrette: musztardę łączymy z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Powoli mieszamy, dodajemy stopniowo oliwę z oliwek, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w półplasterki. Pomidora obieramy ze skóry, wycinamy gniazda, kroimy w kostkę lub półksiężyce. Ser feta kroimy w kostkę, a następnie polewamy oliwą i posypujemy oregano. Cebulę i oliwki kroimy w plastry. Sałatę lodową, jeśli dodajemy, rwiemy na małe kawałki i przekładamy do dużej miski.
Wszystkie składniki sałatki łączymy i polewamy przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette.
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą Grill klasyczny, delikatnie skrapiamy olejem i układamy na grillu lub patelni grillowej. Smażymy ok. 5-7 minut z każdej strony.
Podajemy z sałatką grecką.

Porada autora

Szybko, smacznie i wygodnie – do sałatki można też wybrać Sos sałatkowy grecki Prymat.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !