Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porowo-pieczarkowa z brie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250g
margaryna 75 g
jajko 1
śmietana 18 proc 3 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Farsz

ser brie 200 g
pieczarki 280 g
por 1 szt środkowa część
skórka z cytryny 1/2 cytryny
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 1 małe
ząbki czosnku 4
tymianek suszony

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porowo-pieczarkowa z brie

Kroki postępowania

1
Zagniatamy ciasto.
Do mąki dodajemy zimną margarynę , siekamy .
Potem dodajemy sól, gałkę muszkatołową ok. 1/2 łyżeczki, jajko i 3 łyżki gęstej śmietany. Wszystko szybko i dobrze zagniatamy.
Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto
2
Farsz.
Pieczarki myjemy i obieramy. Kroimy dość drobno , wrzucamy na gorącą patelnię i szybko podsmażamy ( bez tluszczu). Pieczarki posypujemy pieprzem cytrynowym i odrobinę solimy. Przykrywamy pieczarki i wolno dusimy , w razie potrzeby systematycznie podlewając wodą, tak ok. 15 minut.
Studzimy.
Krok 2 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto
3
Teraz pora przekrawamy na pół obmywamy dokładnie.
Odcinamy część góry i dolną cebulkę.
Resztę pora kroimy znów na pół i tniemy w cienkie paski.
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i razem z porem przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Szybko przesmażamy, dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, tymianku i gałki muszkatołowej.
Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby też dolewamy wodę. Po uduszeniu ścieramy skórkę z 1/2 cytryny i studzimy.
Krok 3 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto
4
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy dość cienko.
Foremki : prostokątną 35 X 11 cm i tortownicę 16 cm. smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto na wałku przekładamy do foremek , madmiar obcinamy też wałkiem.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Krok 4 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto
5
Ser brie kroimy w drobne kawałeczki.
W większej misce łączymy przesmażone pieczarki , pory i ser.
Do reszty śmietany ok. 2 łyżki wbijamy małe jajko , dodajemy sól , pieprz cytrynowy i roztrzepujemy widelcem.
Krok 5 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto
6
Farsz nakładamy na ciasta, polewamy łyżką sosem jajecznym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35 minut.
Krok 6 - Tarta porowo-pieczarkowa z brie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 17.02.2016 09:46
pysznie wygląda
Ifa 12.02.2016 07:27
Ale musiała być pyszna
endzi
endzi 11.02.2016 16:02
Wyglada bardzo smacznie!
KORAL 11.02.2016 12:48
Dziękuję , jest pyszna na pewno.:)
RenataZ-et 11.02.2016 10:40
wow - ale super!
ada.la 11.02.2016 09:25
wygląda pysznie
gusia1000 11.02.2016 08:51
Na pewno smaczna.
Futka 11.02.2016 08:23
Cudowna i bardzo apetyczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak