Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mascarpone i owocami leśnymi, DS XVII odc. 17

5.0
(198)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodkości nigdy za wiele! Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i prostego do zrobienia, to tarta z owocami leśnymi jest idealną propozycją dla Ciebie.

Składniki:

Spód:

mąka pszenna 250 gramów
cukier puder 60 gramów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 15 gramów
masło 150 gramów
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Masa:

śmietanka 36% 250 mililitrów
serek mascarpone 500 gramów
wanilia laska Prymat 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki
maliny 100 gramów
jeżyny 100 mililitrów
jagody 100 gramów

Dekoracja:

orzechy laskowe 1 garść

Porada

Jeśli chcemy przygotować tę tartę poza sezonem na owoce leśne, możemy je zastąpić np. mango i granatem, które znajdziemy w sklepach przez cały rok.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mascarpone i owocami leśnymi, DS XVII odc. 17

Tarta z aksamitnym kremem mascarpone, jeżynami, malinami i jagodami to idealny pomysł na deser lub słodką przekąskę na imprezę. Idealnie upieczone ciasto, bita śmietana z serkiem i owocami – nie da się przejść obok tej słodkości obojętnie!

1. Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. W dużej misce łączymy mąkę, cukier puder, cukier ze skórką cytryny, dobrze schłodzone masło pokrojone w duże kawałki, jajko. Dodajemy sól morską i dokładnie zagniatamy ciasto dłonią, aż składniki się połączą. 

2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę wykładamy ciastem. Nie musimy go rozwałkowywać – wystarczy ręką wykleić całą powierzchnię formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut, aż spód się zrumieni. Gdy spód się upiecze, odstawiamy go do ostygnięcia.

3. Przygotowujemy masę. Śmietanka powinna być mocno schłodzona. Przelewamy ją do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Ser mascarpone przekładamy do osobnej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża wykrawamy nasiona. Dodajemy je do mascarpone wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i miksujemy składniki.

4. Bitą śmietanę za pomocą szpatułki przekładamy do miski z mascarpone i delikatnie mieszamy składniki.

5. Orzechy laskowe prażymy krótko na suchej patelni.

6. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy masę serową. Dekorujemy ciasto owocami leśnymi i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Sposób podania:

Tartę z owocami leśnymi posypujemy prażonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 30.09.2022 11:45
Jaka średnica formy od tarty?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak