Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mascarpone i owocami leśnymi, DS XVII odc. 17
Tarta z aksamitnym kremem mascarpone, jeżynami, malinami i jagodami to idealny pomysł na deser lub słodką przekąskę na imprezę. Idealnie upieczone ciasto, bita śmietana z serkiem i owocami – nie da się przejść obok tej słodkości obojętnie!
1. Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. W dużej misce łączymy mąkę, cukier puder, cukier ze skórką cytryny, dobrze schłodzone masło pokrojone w duże kawałki, jajko. Dodajemy sól morską i dokładnie zagniatamy ciasto dłonią, aż składniki się połączą.
2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę wykładamy ciastem. Nie musimy go rozwałkowywać – wystarczy ręką wykleić całą powierzchnię formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut, aż spód się zrumieni. Gdy spód się upiecze, odstawiamy go do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy masę. Śmietanka powinna być mocno schłodzona. Przelewamy ją do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Ser mascarpone przekładamy do osobnej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża wykrawamy nasiona. Dodajemy je do mascarpone wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i miksujemy składniki.
4. Bitą śmietanę za pomocą szpatułki przekładamy do miski z mascarpone i delikatnie mieszamy składniki.
5. Orzechy laskowe prażymy krótko na suchej patelni.
6. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy masę serową. Dekorujemy ciasto owocami leśnymi i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.