Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowy torcik

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zastanawiacie się co w tym roku upiec na Święta? Podpowiem Wam - torcik piernikowy! Idealny deser do kawy w leniwe świąteczne popołudnie. 

Składniki:

Biszkopt:

jaja 6 sztuk
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
mąka tortowa 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:

serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremówka 300 gramów
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki

Pozostałe:

pierniczki glazurowane 1 do dekoracji choinki i gwiazdki
czekolada gorzka 100 gramów
konfitura

poncz

nalewka wiśniowa 3/4 szklanki
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy torcik

Torcik piernikowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika. W porównaniu do piernika staropolskiego nie potrzebuje wielu tygodni na leżakowanie, a jest gotowy do zjedzenia tuż po przełożeniu go masą. Możecie przygotować go w święta, jako deser do popołudniowej kawy, ale także zaskoczyć fana piernikowych wypieków w szczególnym dla niego dniu - torcik piernikowy skradnie Wasze serca.

Kroki postępowania

1
Biszkopt:


Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Krok 1 - Piernikowy torcik foto
2
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.


Krok 2 - Piernikowy torcik foto
3

Krem:

Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Pod koniec dodaję kakao i przyprawę do piernika.


Krok 3 - Piernikowy torcik foto
4
Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam wodą z nalewką wiśniową. Dolny blat smaruję kremem, konfiturą, następny blat nasączam, krem, konfitura, i ostatni blat.Boki smaruję kremem, górę także. Tort dekoruję czekoladowymi rulonami i pierniczkami.


Krok 4 - Piernikowy torcik foto
5

Rurki czekoladowe:

Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę wylewam na deskę szklaną. Odstawiam do zastygnięcia, ale nie do końca. Czekolada ma być sucha ale nie mocno twarda.

Krok 5 - Piernikowy torcik foto
6
Ostrym nożem zeskrobuję ruloniki.



Krok 6 - Piernikowy torcik foto

Więcej ciekawych przepisów na świąteczne ciasta piernikowe znajdziecie w zakładce ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.05.2016 00:05
wygląda obłędnie
ada.la 26.04.2016 11:07
wygląda cudnie
KORAL 04.02.2016 09:20
Świetnie wygląda i smakuje
Jagódka77 29.01.2016 11:28
same wspaniałości
stokrotka 17.01.2016 20:31
fantastyczny wypiek!!!
Stenka 02.01.2016 09:08
Aą ślinka leci
Alex_M 17.12.2015 17:07
wspaniale wygląda :)
Niebieska 03.12.2015 17:34
pyszny torcik
GOSIA18 30.11.2015 15:44
Wygląda bajecznie
halina17 30.11.2015 15:26
Dobry torcik.
dollce 30.11.2015 15:23
rewelacyjny :)
wyattearp 30.11.2015 14:27
smacznie wygląda
Benita 30.11.2015 14:06
pyszny torcik
Aleksandra/Olcia 30.11.2015 12:39
na święta idealny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak